fredag 2. september 2011

Aroniasyltetøy

2 kg Aronia blir ofte kalt svartsurbær
6 dl vann
1 dl cognac
2 dl  pressa sitronsaft
18 dl sukker
1 pk pektinpulver (Certo)
et lite stykke revet ingefær


 Skyll bærene (de kan gjerne ha en frostnatt før plukking.) legg bæra i kjelen med vann og cognac. Kok på svak varme i 20 min. Tilsett halve av sukkeret litt om gangen + den revne ingefæren. Rør ut pektinpulver i resten av sukkeret  og bland det i bærmassen. La syltetøyet koke videre i 3 min. Fjern skum. Hell syltetøyet på varme glass og sett på lokk.

Neste gang skal jeg prøve med kanel istedet for ingefær for å sjekke smaken ☺ Jeg synes det er så spennende med en ekstra spiss på bærsmaken.  Denne gangen synes jeg syltetøyet ble friskt sitronsmaken kom frem.

9 kommentarer:

AnitaH2 sa...

Dette hørtes spennende ut! Største aroniaforekomsten jeg vet om er utenfor legevakta på jobben... Lurer på om det blir litt hevede øyenbryn om jeg begynner å "angripe" krattet der? LOL!

ASSA sa...

Bære er raske å plukke ☺
så du blir ikke stående så lenge ;)

Maria sa...

Spennende oppskrift - den skal forsøkes. Var det ok med ingefærsmk? Eller ble den helt borte?

Jeg er en hund etter aronia - og plukker både her og der. Aronia er en vanlig busk i offentlige beplantninger.

Bestemor Drillo sa...

Svartsurbær har jeg aldri prøvd å lage syltetøy av, men naboen har et stort kjerr med slike! Neste år skal jeg tigge litt av dem for de vil heller ikke bruke bærene.
Det så spennende ut !
Klem til deg fra meg!

Anonym sa...

Sjekk ut matbloggen min:
http://bloggnytt.lysfjordkaniner.com/#category12
Der ligger det mange selvkomponerte oppskrifter på syltetøy og ulike Aroniabærsyltetøy. Det blir utrolig godt. I år har jeg plukket 18,5 kg Aroniabær i naboens hekk, og jeg har ikke kommet halvveis i hekken en gang.

Klem fra Sølvi

Sølvi sa...

Sjekk ut matbloggen min:
http://bloggnytt.lysfjordkaniner.com/#category12
Der ligger det mange selvkomponerte oppskrifter på syltetøy og ulike Aroniabærsyltetøy. Det blir utrolig godt. I år har jeg plukket 18,5 kg Aroniabær i naboens hekk, og jeg har ikke kommet halvveis i hekken en gang.

Sølvi sa...

Til Bestemor Drillo. Tigg Aroniabær nå. Du kan plukke bærene langt utover høsten, om ikke fuglene har spist opp alt. Bærene er best å plukke etter et par frostnetter, og det har det vært her på Østlandet. Alt. er å legge bærene i fryseren. Da blir de ekstra saftige. En bør redusere mengden Certo. Jeg bruker kun en halv pose (20g) til 2 kg bær. Jeg koker bærene hele, (se oppskrift på bloggen min) og rører alt sammen med sukker og Certo og smakstilsetning med stavmikser. Det er jo masse vitaminer, pektin og mineraler i skallet, så det er verdifult å få med i syltetøyet. Jeg er helt hekta på Aroniabær og mumser mengder rett fra hekken. Utrolig søte og gode akkurat i år :)

Sølvi sa...

Nå har jeg opprettet en gruppe på Facebook. Den heter Aroniabær (Svartsurbær). Det er bare å søke den opp og bli medlem. Den er tenkt som en idèbank for alt som har med Aroniabær å gjøre.

Sølvi sa...

Da er du medlem av Facebookgruppen Aroniabær (Svartsurbær) Astrid. Velkommen. Dette blir spennende. Jeg plukket igjen ca 6 kg Aroniabær i går, og jeg passer på å spise en del bær rett fra hekken, samt at alt gikk ikke i fryseren. Jeg satte fram en stor skål med Aroniabær, som ble kveldskos - det er så utrolig godt.