lørdag 24. september 2011

Mer om Aroniabær

I dag laga jeg syltetøy med Aroniabær jeg brukte:
2 kg frosne aroniabær
1 kg rensa pærer
0,5 l vann
2 dl søt cognac (Metaxa)
2 pressa sitroner
0,5 kg honning m spansk kjørvel
0,5 kg sukker
1 pk. syltepulver
-----
Rens pærene og ha de oppi bærene som har fått et oppkok i vann og cognac (jeg koker cognacen ja ☺ for det er meningen at folk kan kjøre bil etter at de har spist syltetøy hos meg ;). La dette koke i ca 20 min. og så tar jeg fram stavmixern og rører alt lett sammen. Tilsett sitronsaft honning og til slutt rører jeg inn sukker som er blandet med syltepulver.
Så har jeg syltetøyet på rene varme glass.



Honningen:
Jeg har hatt spanske kjørvelfrø liggende i honning, det var en rest jeg hadde fra fjoråret, heg har brukt honningen til å søte teen min, men kom på at dette kanskje var godt sammen med syltetøyet. Og det var godt ♥


Bildet av flue tok jeg idag - da jeg var en liten tur i hagen

fredag 23. september 2011

Kveldskos

Fikk så flotte tips av Sølvi på mitt innlegg om Aroniasyltetøy.
Og hun har oppretta en gruppe på facebook, der har jeg meldt meg inn og der finner jeg masse oppskrifter og tips om disse sunne og gode bærene ☺

Bærene er store og søte nå og riktig gode til kveldskos ♥ Anbefales!

Ha ei riktig god helg!

fredag 2. september 2011

Aroniasyltetøy

2 kg Aronia blir ofte kalt svartsurbær
6 dl vann
1 dl cognac
2 dl  pressa sitronsaft
18 dl sukker
1 pk pektinpulver (Certo)
et lite stykke revet ingefær


 Skyll bærene (de kan gjerne ha en frostnatt før plukking.) legg bæra i kjelen med vann og cognac. Kok på svak varme i 20 min. Tilsett halve av sukkeret litt om gangen + den revne ingefæren. Rør ut pektinpulver i resten av sukkeret  og bland det i bærmassen. La syltetøyet koke videre i 3 min. Fjern skum. Hell syltetøyet på varme glass og sett på lokk.

Neste gang skal jeg prøve med kanel istedet for ingefær for å sjekke smaken ☺ Jeg synes det er så spennende med en ekstra spiss på bærsmaken.  Denne gangen synes jeg syltetøyet ble friskt sitronsmaken kom frem.

mandag 29. august 2011

Nypesyltetøy

500 g nyper
2,5 dl vann
1 sitron
1 ss honning
2 dl sukker
0g 1/3 pakke
Certo syltepulver
 
Nypene vaskes, renses for frø, vaskes igjen Så koker jeg de møre i vann ca 15 min. Press 1 sitron og tilsett og 1 ss honning og kok videre i 5 min. Bland sukker og Certo, rør blandingen godt inn i bærmassen og kok opp. Syltetøyet fylles når det er varmt, på varme glass med skrulokk, det gir best holdbarhet. Jeg kan fryse syltetøyet også.

Hvordan jeg renser nypene:
Jeg skjærer av stilk og tupp, tar en skarp kniv og deler nypa. Deretter tar jeg ei lita teskje og skraper ut stein og rusket(lusa),
Så skyller jeg nypa, skallet beholder jeg på.
Dette litt av en jobb, jeg rensa noen få bær selv (for jeg var så heldig at min kjære tok rensejobben) brukte jeg engangshansker - jeg synes det hjalp mot stikkingen i fingrene, min mann synes jeg er litt for sart som ikke tåler å kjenne på frøa/lusa☺

lørdag 30. juli 2011

Har din bambus vokst seg til?


Kan du lage Bambus-lys à la
Martha Stewart

Jeg har ikke sånn stor bambus
i min hage så jeg må nok på
Plantemarkedet og se om
de har noe store flotte
bambusstokker der ☺

torsdag 16. juni 2011

Aquilegiaene blomstrer

Her blomstrer akeleiene nå, det har blitt mange sorter her i hagen ☺

tirsdag 24. mai 2011

Jippi trilliumen blomstrer


 For fire år siden fikk jeg en dusk med noen små trillium frøplanter og nå i år blomstret de for første gang og heldige meg det ble to farger




Og her er geraniumen i blomst dette er den ville sorten, det er tulipanen også - Tulipa tarda